luni, 20 mai 2013

Bucuria muncii împlinite!!!

           Trăiesc emoţii de bucurie şi mîndrie atunci cînd elevii care ne reprezintă instituţia la unele concursuri în ţară şi peste hotare se întorc acasă victorioşi, cu emoţii de fericire. De fiecare dată le spun că ei sunt cei mai buni şi trebuie să o demonstreze lumii întregi. De fiecare dată le amintesc că chiar dacă se întîmplă să nu fie învingători importantă este eхperienţa de viaţă acumulată şi amintirile frumoase pe care le vor avea peste ani. Nu mai puţin important este aspectul formării încrederii în forţele proprii.
          Sigur că întotdeauna mizăm pe elevii inteligenţi sau talentaţi, dar talentul fără muncă şi efort este zero. De aceea, sarcina majoră a profesorului este să ghideze elevul talentat, să-l provoace să muncească, să participe în diverse concursuri, să muncească alături de el.
           Astăzi trăiesc emoţii de mîndrie faţă de discipolii noştri, dar şi de cadrele didactice care depun eforturi pentru succesul acestora.
         O fată de eхcepţie este Irina Verdeş din clasa a VIII-a A, care s-a întors cu menţiune de la Concursul Republican la Ştiinţe, care a avut loc la Liceul Moldo-Turc "Orizont". Ştiinţe a presupus cunoaşterea aprofundată a disciplinelor chimie, biologie, fizică. O apreciez pentru curajul şi perseverenţa care o depune atunci cînd se pregăteşte de concursurile şcolare, anul acesta participînd la nu puţine:
  • Olimpiada Şcolară la disciplina de biologie, nivel raional - loc I, nivel republican loc IV (menţiune);
  • Concursul raional "La izvoarele înţelepciunii" - loc II;
  • Concursul Republican la Ştiinţe, loc IV (menţiune). 
BRAVO EI... NE MÎNDRIM CU SUCCESELE EI, BRAVO PROFESORILOR  CARE AU FOST ALĂTURI: GRIŢCO VIORICA, CROITOR NATALIA, ROŞCA ALA.

          Tot astăzi s-au întors grupul de fete din România, care au participat la Concursul Internaţional de Meşteşuguri "Mîini de aur", conducător fiind Cioban Lidia, profesoară de artă plastică şi educaţie tehnologică. Fetele au luat, se pare toate locurile premiante posibile. Trei fete şi un profesor au adus în instituţie 9 diplome:
  • Diplomă de eхcelenţă gimnaziului, în semn de preţuire a nobilei activităţi depuse pentru păstrarea şi valorificarea artei populare autentice;
  • Diplomă de eхcelenţă doamnei Cioban Lidia, ca profesor,conducător al grupului;
  • Diploma primăriei oraşului Huedin pentru standul organizat de Gimnaziul Izbişte;
  • Diplomă de gradul I elevei clasei A IХ- B MANTALUŢA IRINA, la secţiunea "Broderie", dar şi diplomă de merit al sponsorului concursului "Atelierul de şanse";
  • Diplomă de gradul I elevei clasei a VII-a B CHETRENU ANTONELA, la secţiunea "Împletitul cu fibre vegetale - pănuşi", dar şi premiul special al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului "Protopop martir Aurel Munteanu";
  • Diplomă de gradul II elevei clasei VII-a B LOGHIN MIRELA, secţiunea "Pictură pe sticlă", dar şi premiul special "Prietenul artei populare", ACTIVED.
            Fete bravo, curajoase, descurcăreţe, inteligente, talentate - BRAVO! BRAVO! BRAVO!
        Au lăsat pe români cu gura căscată pentru talentele care le au, s-au odihnit pe măsură, au admirat locurile frumoase, au relaţionat cu semenii din România!

duminică, 19 mai 2013

PERIOADĂ FIERBINTE...

Sfîrşit de an şcolar!

            O perioadă foarte fierbinte, multe activităţi, în care se fac unele totaluri ale anului şcolar, care, încet, încet îşi deapănă ultimele zile. În săptămîna care a trecut nici nu am avut timp, cum spune moldoveanul, să mă răsuflu! O sumedenie de activităţi cer multă atenţie - de la planificare, la realizare ... şi toate, dar absolut toate necesită monitorizare şi implicare directă.
             Astfel, începînd cu marţi am mers la Ministerul Educaţiei pentru a coordona plecarea unui grup de elevi, care au plecat la un concurs Internaţional de Meşteşuguri din România - fetele au plecat joi - ţin pumnii pentru ele, pentru că sunt foarte bravo!
             Miercuri am avut o şedinţă cu reprezentanţii Peace Corps, care au venit în teritoriu pentru a discuta detaliile zilei de 26 iunie, atunci cînd un grup de voluntari vor veni în localitate în timpul unui tur pe teritoriul republicii. Pentru ziua respectivă trebuie de gîndit la iniţiativă / activitate de voluntariat la nivel de localitate cu implicarea comunităţii, elevilor, voluntarilor americani + cazare, dejun, cină. Ne vom strădui să facem faţă.
             Joi - zi de rutină.... emitere ordine interne, analiza ordinelor DE - direcţionarea acestora în conformitate cu conţinutul lor. Cîteva vizite la domiciliul elevilor care fac probleme de frecvenţă!
              Vineri - în sfîrşit am trimis scrisoarea de intenţie la CIDDC, pentru lucrul copiilor în vederea monitorizării drepturilor lor, realizarea zilei protecţiei civile în gimnaziu, 
(o secvenţă de la evacuarea elevilor din instituţie), am redactat, de asemenea materiale pentru site-ul localităţii, elaborat de diaspora de la Roma.
                Sîmbătă - Ziua Europei la Chişinău... S-au făcut totalurile concursului Republican "Europa la noi acasă" la care am participat şi noi. Organizarea ne-a dezamăgit total. Învingătorii desemnaţi nici nu am înţeles după care criterii a fost realizat acest lucru. Au participat la concurs 96 de instituţii din toată republica. Fiecare participant a avut de vorbit 5 minute, iar după primii 15 participanţi am avut la dispoziţie 3 minute. eram al 21 participant. Nu am pretenţia să zic că am fost cei mai buni... cu siguranţă erau proiecte şi instituţii mult mai bune ca noi, dar cărora nici nu li s-a atras nici o atenţie. Au luat primele trei locuri proiecte din care nu am înţeles ce s-a făcut - nimic concret. Toată lumea din sală a rămas dezamăgită... Ca atunci cînd să se înmîneze diplome doamna a spus că are nepoată la PERSPECTIVA (ei sunt organizatorii) şi că ultima săptămînă a telefonat în fiecare zi, nici nu se punea problema să nu ia un premiu... Cînd mă gîndesc că atunci cînd au prezentat nici nu li s-a deschis prezentarea???!!! Altă localitate care au luat premiu - au făcut un filmuleţ despre poluarea rîului Bîc... Şi.......?????????? Ce s-a făcut pentru asta, nici măcar nu au încercat să facă ordine. Nici nu s-a menţionat care este destinaţia filmului.... Cea de-a treia şcoală au indicat tot de-a valma.... un plan de activităţi cu un raport de realizare. Înţeleg că s-a muncit mult, dar nici nu era măcar să samene a proiect..... Plus la asta juriul a făcut nişte concluzii care lasă de dorit... Toată lumea s-a axat pe salubrizare şi juriul se întreabă de ce?????? - ... pentru că asta era indicat un Regulamnetul concursului, care nici măcar nu seamăă a regulament. Mai pe scurt am făcut nişte concluzii pentru mine:
VREM ÎN EUROPA, DAR CU MENTALIATE MOLDOVENEASCĂ,
VREM ÎN EUROPA, DAR PENTRU MOLDOVENI TOT MAI IMPORTANT ESTE CUMĂTRISMUL,
VREM ÎN EUROPA, DAR CONTINUĂM SĂ FACEM DISCRIMINARE ÎNTRE CEI CU NU-S CA NOI, 
 
(cu fetele - cele cu care am implementat proiectul nostru).
           Cel mai mult, pentru noi a contat experienţa din implementarea acestui proiect. Experienţa şi activităţile desfăşurate de elevi vor fi cele mai memorabile. În acest proiect i-am văzut că au spirit de echipă,  dacă îi provoci să face lucruri frumoase - le fac cu mare plăcere,  dacă eşti alături de ei - întorc şi munţii dacă trebuie, dacă îi motivezi de a face ceva - au o mai mare încredere în sine şi în forţele proprii ...
               Cel mai împortant că proiectul nostru este exact pentru realitatea din instituţia şi localitatea noastră. Important să asigurăm durabilitatea proiectului... şi o vom face ... pentru că vrem să ne mîndrim cu instituţia în care facem studii.
(trandafiri în preajma şcolii...)


marți, 14 mai 2013

CEVA MAI VESEL...

O veste pe care o aşteptam de mai mult timp...
Suntem invitaţi la etapa finală a concursului republican "Europa la noi acasă"!

Stimate Domn / Doamnă!

      Vă invităm să participați la Conferința Finală a Concursului
Republican „EUROPA LA NOI ACASA” cu o scurtă prezentare (3-5 min.) a
proiectului realizat în instituția Dumneavoastră.

       Conferința se va desfășura sâmabătă pe data de 18 mai 2013 în
incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Str. 31 August 1989,
nr. 78-A Chişinău, MD-2012. Programul se anexează. Vă rugam să
confirmați participarea la tel. 022 74 6631 sau pe adresa electronică
university@perspectiva.md pâna pe data de 16.05.2013, ora 16.00.

Cu respect,
Arina Kraijdan
Președintele Mișcării Europene din Moldova
+373 79405373
MISCAREA EUROPEANA DIN MOLDOVA
In parteneriat cu:
Ministerul Educatiei al  Republicii Moldova
Universitatea PERSPECTIVA INT
Centrul Pro-European de Servicii si Comunicare Biblioteca Natională
Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului
Asociatia de Instruire si Informare Europeana
CONCURS REPUBLICAN   
EUROPA  LA NOI  ACASA

PROGRAM
CONFERINTA FINALĂ 
18 mai 2013 
Program
9.00 – 9.30 – Inregistarea participantilor (holul BNRM)

9.30 – 10.00 Cuvint de salut     (sala de conferinte a BNRM et. 1 )

10.00 – 12.30 Prezentarea proiectelor de catre liderii proiectelor. Discutii

10.00 -12.30  Finala Concursului de Eseuri (Centrul Pro European BNRM et.3)

12.30 -13.00 Pauza Cafea

13.00 – 13.30 Premierea cistigatorilor concursului (sala de conferinte a BNRM et. 1 )

14.00 Vizitarea Satucului European (Piata Marii Adunari Nationale)

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
Str. 31 August 1989, nr. 78-A
Chişinău, MD-2012
Republica Moldova
Tel.: (373 22) 22-14-75, 24-04-18, 24-04-43
Fax: (373 22) 22-14-75
www.perspectiva.md 
Confirmarea participarii pina 16. 05 2013-05-14 ora 16.00
Tel. 022 746631, 079562662 Elena Mursa
university@perspectiva.md

P.S. 
Cred că vom reuşi să realizăm o prezentare pe potriva proiectului implementat!!!



duminică, 12 mai 2013

TRIST...

       Nu ştiu care "deştept" mi-a blocat profilul Odnoklassniki, pe care aveam postat mai multe realizări din viaţa gimnaziului. Ţineam foarte mult la acest profil, pentru că era accesibil pentru toată lumea - de a face cunoştinţă cu performanţele elevilor. Părinţi şi bunei de peste hotare puteau urmări viaţa instituţiei mai aproape.
         Din păcate, se găsesc persoane la care le-a încurcat acesta!

          Să înţeleg că este vorba despre "moldovenismul" nostru - "să moară capra vecinului"!

         Totuşi, este trist atunci cînd ştii cîte eforturi le depui pentru cele mai bune intenţii, pentru o cauză nobilă, dar se găsesc persoane cărora ceva nu le convine! Dumnezeu cu dînşii!

sâmbătă, 11 mai 2013

Implică-te şi tu!!! „Am fost flămînd şi mi-aţi dat să mănînc, am fost bolnav şi m-aţi vizitat…!

        Aceasta a fost provocarea... găsită pe civic.md. Mi-am zis - de ce nu?

         Pentru că eram în perioada postului mare şi proiectul era destinat pentru biserici am decis să mă adresez preotului-paroh de Izbişte Victor Gangan care ar putea fi destinaţia acestui proiect. 
          Fără a sta mult pe gînduri părintele a spus că este timpul de a implementa proiectul pe care vrea să-l realizeze de mai  mult timp! Este vorba de un proiect pentru persoanele în etate, fără sprijin şi fără apropiaţi, care locuiesc în satul Izbişte. Ideea era de a asigura respectivele persoane cu un prînz cald timp de 6 luni, perioada de implementare a proiectului!
            Ne-am aşezat la o masă rotundă pentru a discuta detaliile proiectului: eu, părintele şi asistentul social din localitate - Eremia Tatiana. După spusele asistentului social în localitate sunt vreo 8 persoane care ar trebui să fie susţinute.
            NU MI-A RĂMAS DECÎT SĂ MĂ AŞEZ ŞI SĂ SCRIU PROPUNEREA DE FINANŢARE!!!

Proiectul constă în organizarea acordării ajutorului persoanelor cu vîrsta înaintată din localitate, care sunt solitare. Acesta prevede alimentarea a 8 persoane, vizitarea zilnică a acestora, susţinerea lor morală şi manifestarea atitudinii de ajutorare / demonstrare că ei nu sunt lăsaţi singuri.
În localitate nu este posibilă organizarea unei cantine sociale, în care ar veni persoanele menţionate (… şi din considerentul că oamenii se deplasează greu, pentru că se confruntă cu unele boli cronice şi cu vîrsta înaintată. De aceea ar fi bine ca aceştia să primească hrana strict necesară pentru o zi la domiciliu. Astfel, persoanele ar fi vizitate în fiecare zi, nu s-ar simţi singure, ar simţi sprijinul comunităţii şi al enoriaşilor, ar avea cu cine schimba o vorbă, le-ar fi satisfăcute necesităţile primare: cumpărături mici, aducerea unei căldări cu apă, primirea hranei, curăţenie de sărbători, pregătirea grădinii pentru sădit produse agricole, tăiat lemne etc.
Este vorba de Ermurachi Eugenia, care pe lîngă faptul că este la o vîrstă foarte înaintată – este oarbă; Ana Bradu – femeie solitară; Pîrvu Lidia, care deşi are un copil în clasa a VII-a – este la vîrsta de 65 de ani, este bolnavă şi nu poate asigura existenţa ei şi a copilului; Stanilă Ioana – ţintuită la pat, bolnavă de diabet zaharat; Stanila Vera – are grad de dizabilitate II, locuieşte cu fiica, care este cu de asemenea cu grad de dizabilitate mintal; Pănuţă Sofia, Gheorghe – ea ţintuită la pat, el – posedat, bolnav duhovniceşte; Băluţel Ion -  persoană singuratică, fără familie şi fără surse de existenţă.
Aceste persoane au uneori nevoie de ajutor în gospodărie, susţinere morală, vizite la domiciliu, alimentare – pentru că majoritatea au venituri mizere, trăiesc sub pragul sărăciei nu au persoane apropiate la care să apeleze atunci cînd au nevoie stringentă.
De aceea, se preconizează ca acestea să fie vizitate în fiecare zi, să fie ascultaţi, să poată comunica – pentru ca să se simtă importanţi în localitate.
Modul în care biserica va contribui la implementarea proiectului.
  • Biserica va asigura salariu unui bucătar  pentru perioada de implementare a proiectului (400 lei/lunar);
  • Asigurarea unor produse alimentare  prin donaţii de la creştinii-enoriaşi sau procurarea acestora din jertfele aduse bisericii;
  • Mobilizarea enoriaşilor de a face vizite oamenilor în dificultate: să ajute în pregătirea către unele sărbători; să aducă în ordine grădina şi casa de la trecerea de la un sezon la altul  (primăvară, toamnă).
  • AM completat propunerea de proiect - am expediat-o la finanţatori şi la 1 Mai am fost anunţaţi că vom dispune de finanţare!!!!!!!!!! 
  •  
  •  ERAM ÎN CULMEA FERICIRII PENTRU CĂ DUMNEZEU A BINEVOIT SĂ POT ŞI EU CONTRIBUI CU CEVA LA AJUTORAREA PERSOANELOR AFLATE ÎN DIFICULTATE!
Mulţumim finanţatorilor pentru oportunitatea de a ajuta persoanele care au nevoie de ajutorul celor din jur! Sperăm să asigurăm o durabilitate acestui proiect cu sprijinul inclusiv a asistenţilor sociali!

P.S. Lista învingătorilor, printre care suntem şi noi - o găsiţi aici: http://yfcmoldova.com/index.php/ro/Results/#.UY48AYHNX_E